zaterdag 23 augustus 2014

Stockholm in vogelvlucht


We wisten het natuurlijk van te voren maar Stockholm bekijken in zo korte tijd is bijna niet te doen.
We wilden iig het Vasamuseum zien en het paleis en evt. de wisseling van de wacht. Nou dat is gelukt en nog veel meer.
Leo had in Nederland al aangegeven het Wasa museum te willen zien, ik dacht wasa met een W en dacht gelijk aan het knackebrod, dat komt ook uit Zweden, ik dacht nog hoe moet je daar een museum mee vullen, maar vooruit als Leo dat wil gaan we dat bekijken. 
Het bleek dus een museum te zijn met een oorlogschip van koning Vasa, toen begreep ik dat we dat iig gezien moesten hebben. Het is een schip dat gebouwd is en maar 25 minuten heeft gevaren en toen al naar de bodem is gezonken, dit was op 10 augustus 1628, het heeft 333 jaar op de zeebodem gelegen  en is in 1961 geborgen.  Het is voor 98% nog in de originele staat. Het was heel indrukwekkend het schip is 12 meter breed, 50 meter hoog en 62 meter lang. Het ligt in een oude scheepswerf voor onderzeeboten wat omgebouwd is tot een museum. 


Wat foto's om een indruk te krijgen van Stockholm.




Een prachtige stad maar veel te groot om in een dag te zien. We hebben denk ik een tiende deel gezien. Een deel waar de paleis en de regeringsgebouwen staan, het eiland waar het Vasamuseum ligt,  en een deel van de oude stad waar het Riddarholmen staat, de oudste kerk van Stockholm waar diversen graven liggen van koningen en de schilden van veel wereldleiders die tot ridder zijn geslagen waaronder, koningin Juliana, Wilhelmina en Nelson Mandela.



Op de valreep zijn we nog getuigen geweest van de wisseling van de wacht.


Het was een prachtige dag met veel zon en ook wat buien, we hebben niet te klagen gehad de voorspelling was de hele dag regen, en we hebben toch nog veel gezien van de stad, maar als je echt alles wilt zien en ook nog eens de vele musea, heb je wel een week nodig. Helaas geen tijd gehad om te shoppen maar dat hoop ik ruimschoons goed te maken in Goteborg. 

Onze voeten hebben rust nodig dus na een lange wandeldag terug naar ons hotel




Morgen weer naar onze volgende bestemming: Linkoping.

Wordt vervolgd.........